Aanbod & tarieven

Muziekles bij het Hellendaal wordt gegeven volgens een unieke methode. Dat is waar het Hellendaal bekend om staat; individueel les van je eigen docent voor een perfecte basis, theorieles en gehoortraining om nog beter te worden en een van onze eigen instrumenten mee naar huis krijgen.

Zo doen wij het

  • Toelating en aanmelding

Als je graag Hellendaler wil worden en bij ons les wil gaan volgen, krijg je eerst een uitgebreid intakegesprek met de artistiek leider, soms samen met een van onze docenten. Hierin bespreken wij met jou onze lesmethode, kijken we bij jou naar de aanwezige muzikaliteit en welke instrument je graag wil bespelen. Maar ook welke ambitie je hebt. Hierna bepalen we samen welke docent het meest geschikt is om je les te geven.

  • Proefles

Je kunt ook eerst een proefles ter kennismaking volgen. We maken dan een afspraak voor een proefles van 20 minuten. Deze proefles wordt apart bij jou of je ouders in rekening gebracht. Wanneer je besluit om na deze proefles door te gaan met de cursus, dan kun je kiezen om deze proefles als eerste les te beschouwen. Je ontvangt dan geen aparte factuur voor deze proefles.

  • Lesovereenkomst

Als je zeker weet dat je een Hellendaler wilt worden, sluiten we een overeenkomst met elkaar zodat we allebei weten wat we van elkaar verwachten. Zo staat in de overeenkomst iets over op opzegtermijnen, betalingsafspraken en nog meer praktische zaken zodat we zeker weten dat onze samenwerking een succes wordt.

Meer informatie

Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut biedt alleen individuele lessen aan, verzorgd door een eigen docent. Afhankelijk van je leeftijd, het niveau of de ambities van jou én in overleg met de docent is het mogelijk om praktijklessen te volgen van 30, 45 en 60 minuten.

Dankzij de steun van diverse organisaties en privépersonen, kan het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut een groot aantal violen, cello’s en contrabassen onderhouden en beheren. Deze instrumenten worden verhuurd aan leerlingen. Jij kunt daar ook gebruik van maken. In het begin van je opleiding is het handig om een instrument te huren. Afhankelijk van je leeftijd wordt een keuze gemaakt uit een achtste, kwart, half, driekwart of heel instrument. Ook je ouders die meespelen kunnen een instrument huren. Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut onderhoudt ook contacten met vioolbouwers en verhuurders van muziekinstrumenten door heel Nederland.

Talent verdient het om ontdekt te worden! Dit is de leus waar het Hellendaal Community Arts voor staat. Dit is een stichting die jongeren, die daar niet de mogelijkheid voor hebben, ondersteuning biedt voor het realiseren van een plek op het Hellendaal. Deze leerlingen krijgen met hulp van de stichting Community Arts dezelfde kansen als alle andere leerlingen binnen ons instituut.

Lessen & Cursussen

Singing Circle

De cursus genaamd Singing Circle is dé ideale manier om de allerjongste kinderen te laten kennismaken met de veelzijdige wereld van muziek!
Tijdens deze cursus ontdekken de kinderen op een ontspannen manier de verschillende aspecten van muziek, verschillende muziekstijlen en de prachtige klanken van allerlei diverse muziekinstrumenten! Deze cursus is bedoeld als een eerste ‘muzikale kennismaking met muziek’ voor de allerjongste leerlingen en kan als losse cursus gevolgd worden of als een leuke en educatieve aanvulling bij het leren bespelen van een muziekinstrument!

Curriculum – Praktijkles – Theorie en solfège

De theorielessen zijn toegankelijk voor iedereen van het Hellendaal; voor leerlingen die in een van de ensembles spelen zijn deze lessen verplicht. We adviseren je met klem deze te volgen. In de theorielessen komt aan bod: kennis en achtergronden van het notenlezen, muzieksleutels, notennamen, kruizen en mollen, maatsoorten, majeur- en mineurtoonladders, drieklanken, uitleg van de intervallen, etc. Naast muziektheorie komt ook gehoortraining aan bod (solfège): op het gehoor herkennen van intervallen, drieklanken, toonsoorten, instrumenten, en het kunnen opschrijven van een melodie/ritme.

Preludio Ensemble

Het Preludio Ensemble is dé perfecte plek voor de jongste beginners om samen muziek te kunnen maken. In dit ensemble wordt de basis gelegd voor levenslange orkest-ervaring. Onder leiding van dirigente Marina Meerson speelt het preludio verschillende klassieke stukken, en treedt het ensemble vaak op. Hierdoor doen de leerlingen (samen met elkaar) podiumervaring op, waar ze de rest van hun leven profijt van hebben!

Intermezzo Ensemble

Zodra de basisvaardigheden en niveau bereikt zijn in het Preludio of een ander beginnersensemble, kunnen kinderen doorstromen naar het Intermezzo Ensemble. Op een iets hoger niveau en onder leiding van dirigente Katja Dirven leren leerlingen bij het Intermezzo Ensemble nieuwe vaardigheden als het gaat om het spelen in een orkest: bepaalde verantwoordelijkheden, zelfstandigheid en het spelen van originele klassieke stukken of uitdagende arrangementen. Een geweldige aansluiting op een kleurrijke vioolopleiding dus!

Young Talent Academy

Als je talent hebt en zoveel meer wilt leren dan je kunt doen in een uur les per week dan kan je toetreden tot De Young Talent Academy (YTA). Dit is een speciaal leertraject dat aan getalenteerde Hellendaal leerlingen de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen als een (professionele) musicus en om extra podiumervaring op te doen. In dit stadium van je muzikale opleiding doe je veel podiumervaring op, leer je je instrument technisch goed te beheersen en de muziek te begrijpen. Ook is het fijn om je passie voor muziek te delen met anderen op hetzelfde niveau.

Dit traject biedt het volgende:

  • Individuele lessen van 45 min of 60 min per week met een hoofdvakdocent van het Hellendaal Instituut.
  • 3 uur per semester met een piano begeleider van het Hellendaal Instituut repeteren en optreden.
  • Theorielessen op de zaterdag.

Young Talent Orchestra

Samenspelen geeft zoveel plezier! Naast de twee ensembles Preludio en Intermezzo, hebben we een Young Talent Orchestra. Er zijn mogelijkheden voor iedere leerling van elk niveau om samen te spelen. De beginners spelen in Preludio, daarna stroom je door naar Intermezzo en als het even kan speel je samen met de leerlingen van Codarts (havo voor muziek) en de Young Talent Academy in het Young Talent Orchestra. Er zijn drie dirigenten die leiding geven aan de orkesten.

Young Talent Academy (YTA) en Young Talent Orchestra (YTO)

Young Talent Academy is een afdeling binnen ons muziekinstituut, dat speciaal is opgericht om getalenteerde leerlingen op een hoog niveau muziekonderwijs te geven met voldoende muzikale uitdaging. Binnen YTA krijgen leerlingen naast begeleiding als solisten, ook de kans om in een professioneel symfonieorkest te spelen: het Young Talent Orchestra (YTO). In het Young Talent Orchestra zitten leerlingen van YTA en leerlingen uit de mavo, havo voor muziek in Rotterdam (Codarts). Het orkest treedt gedurende het jaar meerdere malen op in de stad maar ook in het land.

Tarieven & betaalwijze

Eenmalig inschrijfgeld € 50,-

30 minuten les: € 92,50 per maand
45 minuten les: € 138,75- per maand
60 minuten les: € 185,- per maand

Proefles 20 min.: € 17,50-
(wordt in mindering gebracht op lesgeld bij aanm.)

Theorie Singing Circle: € 30,- per maand
Theorielessen/solfege: € 30,- per maand
Deelname orkest: € 30,- per maand

Huur instrument
Viool en altviool: €20,- per maand
Cello en contrabas: €25,- per maand

Young Talent Orchestra: €35,- per maand*
*voor niet Hellendalers

Betaalwijze

Het Hellendaal stuurt geen fysieke facturen, maar vraagt om vooraf te bepalen hoe u ons wilt betalen, zodat wij weer onze gemotiveerde docenten op tijd kunnen betalen.

  • In één termijn (te betalen uiterlijk 15 september 2022)
  • In twee termijnen (te betalen uiterlijk 15 september 2022 en 15 februari 2023)
  • In vijf termijnen (te betalen 15/9, 15/11, 15/1, 15/3, 15/5)

Als de verschuldigde bedragen niet op tijd zijn ontvangen, sturen we binnen 5 werkdagen een betalingsherinnering. Wordt deze niet op tijd voldaan, dan volgt stopzetting van de lessen.

Gaarne iedere betaling naar het IBAN rekeningnummer NL87ABNA0504838695 ten name van Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut te Rotterdam.

Plan een proefles

Schrijf je in voor een proefles

Laat je contactgegevens hier achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op, om samen een proefles in te plannen.