Over ons

Hellendaal wil uitblinken in lesgeven en stimuleert een positieve muziekbeleving. Dat doe je in een inspirerende omgeving van De Theaterschool Rotterdam. Hier word je uitgedaagd in jouw persoonlijke muzikale groei en ontwikkeling.

Onze geschiedenis

Onze geschiedenis

Pieter Hellendaal (Rotterdam 1721 – Engeland 1799)

Pieter Hellendaal (Rotterdam 1721 – Engeland 1799)

We zijn in Rotterdam en het is april 1721. Er wordt een bijzonder kind geboren en hij krijgt de naam Pieter, Pieter Hellendaal. Tijdens zijn leven levert hij een bijdrage aan de laat barokke muziek. Hij schreef vooral veel vioolsonates. Hiermee heeft hij de meeste bekendheid vergaard. Dit is dan ook de reden waarom ons muziekinstituut met trots zijn naam draagt. Hij houdt vast aan het principe van het basso continuo en weet met een eigen idioom de barokke sonate te verrijken. In zijn werk gaan lyriek en virtuositeit hand in hand.

Hellendaal wil een veilige plek zijnleert je muziek maken met plezierstimuleert een positieve muziekbelevingdaagt je uit in jouw groeistaat voor plezier en professionaliteit

Hellendaal leert je muziek maken met plezier

Hellendaal is in Rotterdam de plek waar je les krijgt in het leren bespelen van een viool, altviool, cello, contrabas en piano. Elke zaterdag vinden deze lessen plaats in De Theaterschool Rotterdam. We hebben aardige en professionele docenten die jou graag helpen om je talent te ontwikkelen. Muziekplezier staat bij ons voorop. Al snel kun je meespelen in een van onze ensembles. Je bent altijd welkom om een keer te komen kijken. Elke maand is er een openbaar Appelsap Concert. Daar is iedereen welkom en treden de leerlingen, die dat leuk vinden, op om podiumervaring op te doen.

De leerlingen zijn tussen de 4 en 20 jaar.

De lessen, het orkest en de ensembles staan onder leiding van goede en professionele docenten en dirigenten. Samen met hen werk je aan het leren samenspelen en uitvoeren van bekend en onbekend repertoire. Plezier en professionaliteit gaan hand in hand!

Onze missie

Onze missie

The soundtrack of your life

The soundtrack of your life

‘Muziekonderwijs speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van een mens en kind, zowel cognitief, sociaal als emotioneel. Muziek kent geen grenzen en is een universele taal die iedereen verstaat en die mensen verbindt en bij elkaar brengt. Muziek is er altijd op de grote momenten. Muziek is populair bij alle generaties en voor jongeren is muziek dikwijls “the soundtrack of their life.” Muziek vraagt soms om de grootste virtuositeit of ontstaat zomaar als inspiratie van het moment’ (het Bestuur, 2016).

In het hartje van Rotterdam bevindt zich het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut. Kinderen uit Rotterdam en de wijde omtrek komen hier naartoe om les te krijgen in het leren bespelen van een piano en het leren bespelen van een strijkinstrument.

De kwaliteit van ons onderwijs is hoog waardoor wij jonge talenten op een laagdrempelige, klantgerichte en professionele wijze ontdekken, stimuleren en helpen ontwikkelen.

Onze visie

Onze visie

Persoonlijke aandacht

Persoonlijke aandacht

Hellendaal staat voor bijzonder muziekonderwijs voor elk kind dat nieuwsgierig is naar het leren bespelen van een muziekinstrument. Kwaliteit, vakmanschap, creativiteit, inspiratie, nieuwsgierigheid en voldoende uitdaging vormen de basis van de opleiding. Het accent ligt op persoonlijke aandacht, oog voor talent en een luisterend oor.

Oprichting

Hellendaal is 30 jaar geleden opgericht door Josef Schebal, altviolist uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest met de overtuiging, dat ieder kind talent heeft en dat het op de juiste manier aanspreken van het talent kan leiden tot plezier en vakmanschap. Onze wijze van lesgeven is hierop gebaseerd. Wij richten ons op het lesgeven en coachen in strijkinstrumenten en piano.

Naast individuele lessen en lessen muziektheorie en solfège is er ruim aandacht voor het ontwikkelen van podiumervaring en samenspel in (kamer)orkesten en ensembles.

Kinderen zijn welkom vanaf zeer jonge leeftijd. Ons docententeam bestaat uit professionele en enthousiaste musici die de liefde voor muziek spelenderwijs doorgeven. Een aantal docenten heeft een directe link met het RPHO en/of is ooit zelf begonnen op het Hellendaal Instituut. De docenten weten wat er hedendaags wordt verwacht van de musici die later het vak in willen en welke training daarbij hoort. Zo coachen zij de gevorderde studenten bij het professionaliseren van hun spel en persoonlijke ontwikkeling. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de balans tussen hard werken en plezier gehandhaafd blijft in dit proces en op elk niveau.

Plezier bij het leren

Vanuit de overtuiging dat ieder kind, dat een muziekinstrument wil leren bespelen, recht heeft op kwalitatief goed muziekonderwijs worden de muzieklessen van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut op dit moment gegeven in de inspirerende omgeving van De Theaterschool in Rotterdam.

Het docententeam is professioneel en heeft naast een beroepspraktijk als uitvoerend musicus, een ruime ervaring in lesgeven op verschillende niveaus.

Voorop staat lesgeven aan kinderen die plezier willen hebben bij het leren bespelen van een instrument en aan kinderen die een droom hebben om door te stromen naar een conservatorium. Het aanbod in lessen, samenspel in orkesten en het opdoen van podiumervaring is afgestemd op beide doelgroepen.

Een nauwe samenwerking met het conservatorium Rotterdam (Codarts) is van belang voor het waarmaken van onze kernwaarden.

Van leerling tot meester!

Van leerling tot meester!

Ons bestuur & onze docenten

Ons bestuur & onze docenten

Het Hellendaal is trots op haar docententeam. Het zijn professionele musici die spelen of hebben gespeeld in toonaangevende orkesten in binnen- en buitenland. Een aantal docenten speelt in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Een aantal docenten is als hoofd- of vakdocent verbonden aan het Codarts en ander conservatoria in binnen- en buitenland. Velen van hen geven al jaren les op het Hellendaal. Sommigen van hen zijn zelf als leerling begonnen op het Hellendaal.

Ons bestuur

 • Maurice Lenferink – Voorzitter

 • Luuk Ruys – Penningmeester

 • Erik de Vos – Penningmeester

 • Emmeline Mooij – Zakelijke leider, algemene zaken

 • Alison McRae – Afgevaardigde van de docenten

 • Maria Schuurmans – Afgevaardigde van de docenten

Uitvoerend team (elke zaterdag aanwezig)

 • Veerle Lenferink – PR en communicatie

Onze docenten

 • Mikhail Zemtsov – Dirigent Young Talent Orchestra

 • Katja Dirven-Didychenko – Cello & dirigent Intermezzo Ensemble

 • Alison McRae – Cello
 • Svetlana Pilipenko – Viool

 • Ruzana Tsymbalova – Viool

 • Maria Schuurmans – Viool

 • Marina Meerson – Viool & dirigent Preludio Ensemble

 • Mea Fontijn – Viool

 • Julia Dinerstein – Altviool, viool

 • Misha Furman – Viool

 • Hélène van Leeuwen – Viool
 • Rosemarie Mastero – Piano

 • Diana Selepanova – Piano

 • Myrto Tzelisi – Piano

 • Hugo Mathis – Piano

 • Julia Buizer – Pianobegeleiding & Piano

 • Inessa Levkin – Theorie