Goed om te weten!

Over het Hellendaal, onze Hellendalers of andere zaken rond ons instituut is veel te zeggen en te schrijven. Lezen hoe goed een optreden ging of wanneer een prijs is gewonnen bij een concours. Wanneer het vakantie is of juist wanneer er extra repetities zijn. Maar ook als er mooie concerten op stapel staan of Hellendalers als solist optreden. Kortom, goed om dit allemaal te lezen.

300-ste geboortejaar Pieter Hellendaals

17 October 2021
22 October 2021, Verjaardag concert Pieter Hellendaal - Solisten, oud Hellendalers, o.a Hawijch Elders Preludio Intermezzo YTO in ProRege Rotterdam.
We zijn in Rotterdam en het is april 1721. Er wordt een bijzonder kind geboren en hij krijgt de naam Pieter, Pieter Hellendaal. Tijdens zijn leven heeft hij een bijdrage geleverd aan de laat barokke muziek. Hij schreef vooral veel vioolsonates. Hiermee heeft hij de meeste bekendheid vergaard. Dit is dan ook de reden waarom Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut met trots zijn naam draagt. Zijn stijl toont verwantschap met het werk van Georg Friedrich Händel en Carl Emmanuel Bach. Hij houdt vast aan het principe van het basso continuo en weet met een eigen idioom de barokke sonate te verrijken. In zijn werk gaan lyriek en virtuositeit hand in hand.
Het is nu oktober 2021. Op deze dag laten leerlingen, oud-leerlingen en docenten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut horen dat Rotterdam nog steeds veel muzikaliteit te bieden heeft. Met dit concert vieren we de geboorte van deze grote Rotterdamse componist door een aantal werken van hem en zijn tijdgenoten te spelen.
U waant zicht tijdens dit concert in de 18e eeuw!

"Singing Circle"

6 January 2021
Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut begint een nieuwe cursus genaamd de "Singing Circle" voor alle jonge kinderen!
De Singing Circle biedt een uitnodiging voor jonge kinderen om spelenderwijs muziek te ontdekken. In de lessen gaan de kinderen samen met de docente zingen, op muziek bewegen en naar bijzondere muzikale verhaaltjes luisteren. Daarnaast zullen de kinderen ook kennismaken met allerlei verschillende muziekinstrumenten, betekenis van een orkest, dirigent en leren ze over de belangrijkste genres, zoals de opera en ballet. In de loop van het lesjaar worden kinderen bewust van herkenning van toonhoogtes, toonduur en de basisprincipes van muzieknotatie.
Deze les zal op zaterdag 11 september van start gaan en iedere zaterdag om 13.30-14.00 plaatsvinden in ruimte 221 van de Theaterschool. Het adres is Pieter de Hoochweg 222 in Rotterdam, dit is tevens ook de leslocatie van het Hellendaal Instituut. Deelname aan de Singing Circle bedraagt € 25 per maand en inschrijven is mogelijk via de lesovereenkomst. Deze is te vinden op Lesovereenkomst.pdf onder het kopje Singing Circle (SC). Ingevulde lesovereenkomst kan gestuurd worden naar info@hellendaal.com
Docente: Inessa Levkina (Emailadres: decemberkids@casema.nl)

Nieuwsbrief Hellendaal zomer 2021 : Terugblik en vooruitblik!

10 September 2021

Streamconcert Hellendaal online festival: Kindermuziekweek verbindt!

10 April 2021
Stukken rondom 300- jarig jubileum van Rotterdamse componist, violist en vioolpedagoog Pieter Hellendaal in combinatie met diverse andere muziekstukjes en korte interviews.
Dag allemaal! Wat ontzettend leuk dat jullie kijken naar deze “online voorstelling” van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut”. Muziek is zooooo ontzettend belangrijk in het leven en vooral in tijden waarin de concertzalen en muziekscholen gesloten zijn kan thuis muziek maken juist een enorme troost bieden! Muziek verbindt elkaar en onze leerlingen hebben het afgelopen jaar door middel van enkele live optredens en vooral veel online filmpjes laten zien en horen wat ze allemaal ingestudeerd hebben!
Ook deze week zijn veel opnames zijn gemaakt, het aantal willen wij aan jullie laten zien en hore”Jong geleerd is oud gedaan” is een gezegde, dat zeker opgaat voor het bespelen van een muziekinstrument. Hoe eerder er begonnen wordt met het ontwikkelen van muzikale vaardigheden, des te hoger is het niveau dat kan worden bereikt. Jonge kinderen zijn veel flexibeler in het leren dan ouderen.
Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut is een muziekopleiding, die zich speciaal richt op jeugdige violisten, altviolisten, cellisten en contrabassi. Het instituut kent gemiddeld zo’n 150 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar.
In het komende uur maken jullie kennis met allerlei leerlingen van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut, die allemaal een korte vraag zullen beantwoorden en die jullie daarna in actie kunnen zien!
Door de gedegen opleiding en de verantwoorde begeleiding is er alle ruimte voor ontplooiing van hun talenten en blijft het plezier in het maken van muziek bewaard. Deze aanpak is voor Nederland uniek.
Talent verdient het om ontdekt te worden! Dit geldt voor alle kinderen, die de wens hebben om professioneel gecoacht en opgeleid te worden in hun muzikale ontwikkeling.
Er zullen solisten optreden met en zonder piano, Young Talent Orchestra (YTO), o.l.v Mikhail Zemtsov, een aantal Psalmen van P.Hellendaal in een instrumentaal uitvoering.

Groot Rotterdams Kerstconcert

28 December 2020

Op zaterdag 19 december 2020 ging het Groot Rotterdams Kerstconcert op deze pagina en ons Youtube kanaal in première!

Zo’n 225 Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 presenteerden zich op het podium van De Doelen en Kerkelijk Zalencentrum Pro Rege. Deze productie was een samenwerking tussen het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut , Vereniging RJSO, Stichting Muzikc en De Doelen

De online registratie is nog steeds gratis te bekijken en een vrijwillige bijdrage wordt uiteraard erg op prijs gesteld zodat wij in de toekomst nog veel meer mooie muzikale projecten kunnen realiseren. De opbrengst zal dan ook ten goede komen aan de en ontwikkeling van de klassieke jeugd orkesten en solisten in de regio Rotterdam. U kunt hier een donatie doen of onderstaande code scannen.

Vrijwillige bijdrage Groot Rotterdams Kerstconcert

VERENIGING ROTTERDAMS JEUGD SYMFONIE ORKEST

NL62 INGB 0002 7550 6

Overzicht van de te beluisteren registratie van alle deelnemende orkesten en solisten:

Deel 1: Concert vanuit kerkelijk zalencentrum ProRege

https://www.youtube.com/watch?v=VPV1d-LHsog&list=PLaNGv4QQ2gTzObHDeqZsGVR4mygMi3jw_&index=2

Programma:

Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble o.l.v Eva van Ingen

Uit Sea Suite ‘Shark Attack’– Kathy & David Blackwell

Young Rijnmond Strings o.l.v Marlies Zellmann en Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble o.l.v Eva van Ingen

Jingle Bells

We wish you a merry christmas

Preludio Ensemble, o.l.v Marina Meerson

G. F. Händel (1685-1759) uit "A Händel suite" de March en Finale (bewerking van K&H Colledge

J. Pachelbel (1653-1706) Canon in D (bewerking van E. Fine)

L. Van Beethoven (1770-1827)

Intermezzo Ensemble, o.l.v Katja Dirven

L. Van Beethoven (1770-1827), arr. Manoukian en Danny Ruigrok –

1ste deel uit Sinfonie nr 6 ‘Pastorale”

A. Corelli (1653-1713) – Triosonate op.1, nr 2, D Groot

Alina Ju, viool, Young Talent Academy

C. Böhm (1844-1920) Sarabande g minor

Tudor Marin, cello, Young Talent Academy

C. Saint-Saëns (1835-1921)
Allegro – Appassionato

Tim Ouwejan,trombone winnaar van het YTO Award van Young Classical Talent Concours

N. Rimsky- Korsakov (1844-1908) – Concerto voor trombone en orkest,

1e deel Allegro vivace,

2e deel Andante cantabile

3e deel Allegretto

Concert 3

YTO onder leiding van Mikhail Zemtsov

https://www.youtube.com/watch?v=GeEUELeeRjU&list=PLaNGv4QQ2gTx8WOA_msf2-j9tlGNQcIue&index=2&t=574s

W.A. Mozart  Symfonie nr 40, 1e deel, Allegro molto

 

J. Haydn (1732-1809)  Concerto in C groot voor cello en orkest 1e deel, Moderato,

solist Rokus Ganzeveld

H. Badings ( 1907-1987)  Concerto voor altviool en orkest, derde deel Finale, Allegro molto,

soliste Sunniva Skaug

 N. Rimsky-Korsakov (1844-1908)  Concerto voor trombone en orkest, 3 delen,

 solist Tim Ouwejan, winnaar van de YTO Award van het Young Classical Talent Concours

RSO onder leiding van Coen Huisman en Mikhail Zemtsov

J.B.G. Neruda ( 1708-1780)  Trompetconcert in Es, Vivace

solist Hans de Munnik, student van Codarts  

YTO en RSO gezamenlijk 3 kerstliedjes

Joy to the World

Stille Nacht

Adeste Fideles

Compilatie van alle optredens

https://www.youtube.com/watch?v=hFJA4ZlD-Qg&list=PLaNGv4QQ2gTx8WOA_msf2-j9tlGNQcIue&index=3

Kerstconcert 2020 en Online kerstfestival

08 December 2020

Het jaarlijkse kerstconcert in Pro Rege krijgt een iets andere invulling dan we traditioneel gewend zijn. Door de coronabeperkingen, is het helaas niet mogelijk om het voltallige Young Talent Orchestra samen met de andere ensembles te laten optreden voor een groot live publiek. In plaats daarvan is in een bijzondere samenwerking het volgende bedacht:

Kerstconcert 2020 en Online kerstfestival Het Live Kerstconcert 2020 en Online kerstfestival! Een gezamenlijke productie van de orkesten van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en Vereniging Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest. Rotterdamse jongeren van 6 tot 26 presenteren zich op het podium van De Doelen en Pro Rege.

Omdat de traditionele kerstconcerten van de orkesten dit jaar niet in de oorspronkelijke vorm door kunnen gaan, is voor een gezamenlijk online alternatief gekozen. Het Groot Rotterdams OrKERSTconcert wordt opgenomen vanuit Pro Rege en De Doelen.

Live Kerstconcert in Pro Rege: 12 december 14:00 Voor dit concert zijn er maximaal 30 kaarten beschikbaar, voor € 12,50 te bestellen via kaarten@muzikc.nl.

In Pro Rege kunt u genieten van:

Young Rijnmond Strings o.l.v. Marlies Zellmann Kinderen in de basisschoolleeftijd die 1-2 jaar les hebben op hun instrument (viool en cello)

Rotterdams Jeugd Strijkers Ensemble o.l.v. Eva van Ingen Kinderen in de basisschoolleeftijd die 2 jaar en meer les hebben op hun instrument (viool en cello)

Preludio o.l.v. Marina Meerson Beginnende viool en cello leerlingen van Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut

Intermezzo o.l.v. Katja Dirven Gevorderde viool en cello leerlingen van Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut.

Solisten van de Young Talent Academy van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en Codarts
Alina Ju- viool,
Tudor Marin-cello,
Kira van der Woerd- viool

Classic Young Masters
Tim Ouwejan- trombone

Bij het concert in Pro Rege brengt Tim Ouwejan (winnaar van het YTO Award van Young Classical Talent Concours) op trombone het Concerto voor trombone en orkest van N. Rimsky - Korsakov (1844-1908) ten gehore. Later die dag zal hij dit stuk in De Doelen opnemen met het Young Talent Orchestra In pro Rege zal begeleid worden op piano door Henk Nichting.

Het concert is vanaf 19 december 19.30 uur beschikbaar op het YouTube kanaal van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut.

Naast de opname die in Pro Rege wordt gemaakt, worden de volgende ensembles en solisten opgenomen in De Doelen.

Rotterdams Junioren Orkest o.l.v. Jim Roodnat Jongeren in de basisschool- en middelbare schoolleeftijd die 4 jaar of meer les hebben op hun instrument (symfonie orkest met strijkers, blazers en slagwerk)

Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest o.l.v. Jim Roodnat Jongeren in de middelbare schoolleeftijd die 6 jaar of meer les hebben op hun instrument (symfonieorkest met strijkers, blazers en slagwerk)

Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov Vergevorderde strijkers en blazers van Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut, Codarts en HMD en talentvolle spelers uit de regio (symfonieorkest)

Rotterdams Studenten Orkest o.l.v. Coen Huisman Studenten en young professionals uit Rotterdam (symfonieorkest)

Solisten van Young Talent Academy (YTA) - samenwerking talentontwikkeling opleiding van Het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut en Codarts
Rokus Ganzeveld- cello,
Sunniva Skaug- altviool

Classic Young Masters Tim Ouwejan - Trombone

Geniet van deze prachtige muziek tijdens de feestdagen. Hopelijk zien we u in 2021 weer.

Hartelijke groet, De artistieke leiding en bestuur van het Hellendaal Instituut

Appelsapconcert Online 21-11-2020

21 November 2020

Online versie van het appelsapconcert van het Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut.

In verband met Corona is het niet mogelijk een normaal appelsapconcert te organiseren. Daarom hebben we de leerlingen 1 voor 1 opgenomen. In deze afspeellijst staan alle optredens bij elkaar.

Speellijst van 21-11-2020:

Young Talent Orchestra LIVE op zaterdag 12/9 om 17:30

Administrator, 09 September 2020

HET IS ZOVER! OP ZATERDAG 12/9 om 17:30 treedt het YTO o.l.v. MIKHAIL ZEMTSOV op het FESTIVAL KLASSIEK op het AMSTELVELD #koha2020 in Studio 150 Bethlehemkerk Amsterdam! Prachtig barokprogramma met werken van Bach en Vivaldi m.m.v. de meesterviolist IGOR RUHADZE, de fagottist @SIMON DALLMEIER en de solisten van het YTO - de vioisten LISA RUHAZDE, NINA BROEVA, VIVIAN GIESBERTZ, KIRA VAN DER WOERD, BOAS EN JOLIE BISOENDEAL en de cellist ANDREJ VAN BRAKEL.

Directe LIVE STERAM is te bekijken op:

Young Talent Orchestra bij Podium Witteman

Administrator, 05 September 2020

Wij zijn heel trots op onze leerlingen van Hellendaal, YTO en dirigent Mikhail Zemtsov! 6 september bij Podium Witteman! Niet te missen.

Pauls Jonge Held is de 17-jarige Belgische fagottist Simon Dallmeier. Hij staat op 12 september als solist op het podium tijdens festival Klassiek op 't Amstelveld en als voorproefje speelt hij bij Podium Witteman een fagotconcert van Vivaldi. Hij wordt daarin begeleid door leden van het Young Talent Orchestra onder leiding van altviolist Mikhail Zemtsov!

Eind presentatie in seizoen 2019-2020

Administrator, 25 July 2020

Eind presentatie in seizoen 2019-2020 van drie orkesten van Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut- Preludio, Intermezzo en Young Talent Orchestra, drie dirigenten- Marina Meerson, Mikhail Zemtsov, Katja Dirven. Samengesteld door Daan Dirven en Alexander Dirven.

Alle leerlingen hebben dit stuk ingestudeerd tijdens Corona met online lessen. Er zijn ook beelden van onlinelessen tijdens muziek. Chapeau voor iedereen!! Bravi, bedankt! Fijne vakantie!

Livestream Appelsapconcert XL

Administrator, 10 July 2020

Welkom bij deze livestream. Als het allemaal lukt is hier vanaf 18:00 het Appelsapconcert XL te volgen.

Concourwinnars in 2019-2020

Administrator, 2 July 2020

Veel van onze Hellendaal en YTO leerlingen hebben deelgenomen aan diverse nationale en internationale Competities in 2019-2020! Namens het hele instituut feliciteren we alle prijswinnaars van harte met de behaalde successen en danken we jullie allen voor jullie inzet, enthousiasme en vooral jullie passie en liefde voor muziek! Hierbij alle prijswinnaars op een rijtje! Bravi!!!!

 • icon

  LISA ROUKHADZE (12 jaar, viool)- Hellendaal YTA

  2de Prijs - Muziekwedstrijd van Prinses Christina Concours 2020 Finaliste van Haydn Muziek Week Concours

 • icon

  ANDREJ VAN BRAKEL, (14 jaar, cello) - YTO

  2de Prijs en een Zilveren Medaille van de 2nd Vienna International Music Competition

 • icon

  KIRA VAN DER WOERD (14 jaar, viool) - Hellendaal YTA

  Halve Finale en de Prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk - Nederlands Vioolconcours 2020, Utrecht, Categorie Iordens B:
  2de Prijs - Prinses Christina Concours 2020, West 1/Rotterdam Categorie 1:
  Domestica Rotterdam Prijs (een optreden met Domestica Rotterdam), Donemus Prijs

 • icon

  SUNNIVA SKAUG (16 jaar, altviool) - Hellendaal YTA

  2de Prijs - Prinses Christina Concours West-1 2020, Rotterdam, Categorie 2
  Domestica Rotterdam Prijs (een optreden met Domestica Rotterdam),
  Gaudeamus Muziekweek Passe Partout prijs, voor een bijzondere vertolking van een hedendaagse compositie

 • icon

  NINA BROEVA (17, viool) - Concertmeester YTO, Havo Muziek en Dans, HMD

  Aanmoedigingsprijs op Prinses Christina Concours West-1 in Rotterdam
  Eindexamen vooropleiding viool van Codarts beoordeeld met een 9

 • icon

  VIVIAN GIESBERTS (17, viool)- YTO

  1ste Prijs op Archipel Concours 2020 in Eindhoven
  2de Prijs op Florence Concours 2019
  Aanmoedigingsprijs en Gaudeamus Prijs tijdens het Prinses Christina Concours Zuid 2 in Maastricht, 2020

 • icon

  ALEXANDER VAN DER BURG 13 jaar, viool - Hellendaal, Intermezzo

  Winnaar van de auditie voor het Westlands Nieuwjaarsconcert 2020. Het Jaarlijks Talentenjacht in Westland. Het Nieuwjaarsconcert heeft plaatsgevonden in de Theater de Naald in Naaldwijk

 • icon

  TUDOR MARIN, cello ( 11 jaar) - Hellendaal YTA, Intermezzo

  Halve finalist van Archipel Concours 2020

 • icon

  ISAURA LAFFEBER, viool (12 jaar) - HMD, Intermezzo

  Solistenconcours Tobe februari 2020 Dordrecht, 1ste prijs

  Foto van Danny van der Weck
 • icon

  NENA JOPPE, viool (12 jaar) - Hellendaal, Preludio

  Muziekdag Hoek van Holland 7 Maart 2020, 2de prijs.

Lessen tijdens Corona

Administrator, 24 April 2020

In deze moeilijke periode van Corona en het verplichte thuisblijven is ons geweldige docententeam gelukkig niet bij de pakken neer gaan zitten! Alle docenten hebben zich verdiept in de verschillende mogelijkheden en aspecten van het online lesgeven en daarom kunnen we met trots zeggen dat alle leerlingen gewoon met de lessen door kunnen gaan in deze periode! De ene docent geeft les via Skype, de andere via Zoom of whatsapp video... Gelukkig leven we in een tijd waarin de moderne technologie ons heel goed van pas komt in deze situatie!

Juist in deze tijden merken we hoe belangrijk het is om muziek in ons leven te hebben als fijne uitlaatklep, ter inspiratie, ontwikkeling van creativiteit en het delen van gevoel en verbondenheid met elkaar.

Alle lessen op ons instituut worden voorlopig online gegeven, totdat alle scholen weer mogen opengaan. Uiteraard is aanmelden voor een (proef)les gewoon mogelijk en helpen we u graag met het regelen van een les met één van onze geweldige docenten!

Heb je interesse?

Stuur dan een mailtje naar info@hellendaal.com of neem telefonisch contact op met Katja Dirven of Marina Meerson die de artistieke leiding vormen.

Namens alle docenten, het bestuur en de artistieke leiding:
Wees gezond, Stay home, share the music!

Kerstconcert: “Joy to the world”

Administrator, 26 November 2019

Het traditionele kerstconcert wordt dit jaar uitgevoerd door:

 • leerlingen van Rotterdams Hellendaal Muziekinstituut In samenwerking met “Classic Young Masters”
 • Preludio ensemble, o.l.v Marina Meerson
 • Intermezzo Ensemble, o.l.v Katja Dirven
 • Young Talent Orchestra, o.l.v Mikhail Zemtsov
 • Solist van “Classic Young Masters” – Simon Dallmeijer, fagot
Meer info: http://www.muzikc.nl/concert/kerstconcert-joy-to-the-world/

Musici Hoofdprogramma 2019 – Klassiek op het Amstelveld

Administrator, 5 September 2019

Tijdens het Hoofdprogramma op zaterdagmiddag en -avond treden talentvolle, jeugdige solisten, ensembles, koren en orkesten op. Zij spelen alleen of samen met grote namen en professionals uit de klassieke muziekwereld.

Jonge talenten

De kern van het festival zijn de jonge, talentvolle solisten. Er is geen ander festival waarbij het publiek gratis en toegankelijk kan genieten van jonge talenten, nationaal en internationaal. Velen van hen hebben reeds diverse (inter)nationale prijzen gewonnen. Wij plaatsen graag de toekomstige beroemdheden in het middelpunt van ons festival!

Elkaar inspireren

Elk jaar koppelt Klassiek op het Amstelveld grote namen binnen de klassieke muziekwereld aan de jonge solisten en jeugdorkesten. Tijdens de komende editie zijn er weer veel bijzondere nieuwe combinaties gemaakt van jeugdtalent en professionals van topniveau. Deze samenwerkingen zijn zeer inspirerend voor alle betrokken musici, maar ook voor het publiek!

Ook dit jaar is het YTO, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov uitgenodigd om tijdens het hoofdprogramma op te treden en daar kijken we natuurlijk enorm naar uit!

Dit is het programma dat het YTO zal uitvoeren :

Zaterdag 14 september

Hoofdprogramma 15.00 –22.00

Opening door Ab Nieuwdorp & Tatiana Chevtchouk

Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov

Georges Bizet (1838-1875), Carmen Suite

Solist: Dmitry Pinchuk (12 jaar, Rusland), saxofoon

Ernest Bloch (1880-1959), Baal Shem; Nigun

Solist: Dana Zemtsov (27 jaar), altviool

Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov

Pjotr Tsjaikovski (1840-1893), Wals uit Symfonie No. 5

Rachmaninov (1873-1943), Rhapsody on a Theme of Paganini Op. 43

Solist: Sandro Gegechkori (18 jaar, Georgië), piano

Jeugdconcert: Young Talent Orchestra 24 februari 2019

Administrator, 22 Februari 2018

Een Jeugdconcert speciaal voor ouders en kinderen in Halderberge. Laat je inspireren! Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Young Talent Orchestra

Met als doel jonge getalenteerde muzikanten tussen circa 12 en 18 jaar kennis te laten maken met orkestrepertoire en het vak van orkestmusicus, hebben Codarts Rotterdam en Muziekinstituut Hellendaal in 2013 het Young Talent Orchestra (YTO) opgericht.

Het orkest, dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov, speelt ongeveer tien concerten per jaar. Er worden gevarieerde programma’s uitgevoerd – van Barok tot 21ste eeuw. Jonge toptalenten treden als solist met het orkest op. Op 1 mei 2017 won het YTO de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België); aan dit festival namen tachtig jeugdorkesten uit de hele wereld deel. Op 26 mei 2018 won het Young Talent Orchestra in De Doelen de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten.

De afgelopen jaren heeft het orkest opgetreden in onder meer de Doelen, de Grote of Laurenskerk (beide Rotterdam) en de Grote Kerk (Schiedam) en speelden zij op het Midzomerfestival in zalencentrum Pro Rege (Rotterdam) en op het openluchtfestival Klassiek op het Amstelveld (Amsterdam).

Programma

A. Khachaturian – “ Adagio” uit het ballet “ Spartacus”

L. van Beethoven – Romance voor Viool en Orkest No. 2 in F major, Op. 50

Soliste – Nina Broyeva, viool

L. van Beethoven – Symfonie no. 5 in C minor, Op. 67 ; deel IV “Allegro”

C. De Bériot – Scene de ballet Op. 100

Soliste – Sunniva Skaug, altviool

P.I. Tchaikovsky – Symfonie no. 5 in E minor, Op 64; deel I “Andante — Allegro con anima “

N. Paganini/ M. Kugel – Il Carnevale di Venezia

Soliste – Anushka Pedano, altviool

NB. Dit jeugdconcert maakt geen deel uit van de Passe-Partout serie! Vergeet niet het speciale 3-gangen concertmenu te reserveren bij Brasserie Bovendonk. Klik hier voor meer informatie. Reserveren kan telefonisch: 0165-507550 of per mail: info@bovendonk.nl

PRACHTIG KERSTCONCERT!

Administrator, 15 December 2018

Zaterdag 15 december heeft het Hellendaal een heel mooi kerstconcert gegeven in gebouw Pro Rege in Rotterdam-Kralingen. Alle ensembles waren vertegenwoordigd. In een uitverkochte zaal beet het ensemble Preludio onder leiding van Marina Meerson de spits af met stukken van W.A.Mozart, L van Beethoven en G.F.Handel. Het Preludio was present met elf leerlingen en ze speelden prachtig. Vooral met hun vertolking van de finale uit “The Water Music” liet het Preludio zien dat ze goed onderweg zijn. De energie spatte er werkelijk vanaf.

Na een prachtig optreden (het Allegro uit het Celloconcert in c klein van A.Vivaldi) van Rokus Ganzeveld op cello en begeleid door Henk Nichting op orgel, was het de beurt aan het Intermezzo Ensemble onder leiding van Katja Dirven. Ze begonnen met een prachtige versie van Air van J.S.Bach. Daarna kwamen vier delen van A. Corelli aan bod. Andrej van Brakel speelde hierna van D.Popper het wereldberoemde Tarantella, beleid door zijn moeder op piano. Super knap gespeeld!

Na de pauze trad het Young Talent Orchestra onder leiding van Mikhail Zemtsov op en bracht de zaal in vervoering met hun vertolking van het Adagio uit het ballet Spartacus van A. Khachaturian. Het YTO bracht drie solisten Nina Broeva, Sunniva Skaug en Anuschka Pedano op het podium die drie meesterwerken vertolkten van L. van Beethoven, Ch. Beriot en N.Pagannini. Het YTO sloot het kerstconcert af met een prachtige uitvoering van de Sabre Dance.

Wat een talenten heeft het Hellendaal op dit moment in opleiding. Het publiek was zichtbaar onder de indruk van de kwaliteit van het spel. Het was ook het moment dat Nola Sloot, (aanvoerder van de 2e violen) na 14 jaar afscheid nam van het Hellendaal en het YTO. Ze gaat een half jaar naar Engeland. Nola bedankt!

Hellendaal in Theaterschool

Administrator, 1 December 2018

Vanaf deze maand slaan het Hellendaal en De Theaterschool de handen ineen en worden de muzieklessen gegeven in het gebouw van de Theaterschool aan de Pieter de Hoochweg 222 in Rotterdam. Deze verhuizing vormt de start van de vernieuwing van het Hellendaal.

Al meer dan dertig jaar is het Hellendaal Muziekinstituut een begrip in Rotterdam en omstreken. Het Hellendaal leidt jongeren op tot toonaangevende jonge musici met goede kansen om door te studeren aan het Conservatorium. De lessen vonden plaats in het gebouw van Codarts aan het Kruisplein.dat is nu veranderd.

"Het bestuur is blij om in de Theaterschool aan de slag te gaan. Natuurlijk zal het voor iedereen even wennen worden en op 1 december zal ook echt nog niet alles perfect en soepel verlopen, maar bij iedereen is de wil aanwezig om het te laten slagen. Samen zien we ook veel kansen om Hellendaalstudenten en ensembles kennis te laten maken met de zang- en theaterkant van de kunsten en daar ook producties en projecten met elkaar te doen. Deze kruisbestuiving en samen leskrijgen in één gebouw biedt iedereen zoveel meer", aldus voorzitter Maurice Lenferink.

De samenwerking met Codarts blijft en wordt verder verstevigd. De Young Talent Academy moet professioneler en het Hellendaal wil ook de relatie leggen met andere kunsten als dans, zang en theater. Het idee dat de leerlingen van de Theaterschool en van het Hellendaal samen het gebouw zouden vullen met hun muziek, dans en theater vormt de basis van deze samenwerking.

Directeur Caroline Pietermaat is blij dat we deze week de laatste details konden afronden. "Ik ben blij dat er voor jullie weer licht schijnt op de toekomst van Hellendaal. En mooi dat wij hier een handje bij konden helpen. Van harte welkom en ik kijk uit naar wat deze ontmoeting ons verder gaat brengen".

Even wennen

Administrator, 1 December 2018

De eerste lesdag in het nieuwe gebouw zit erop! Afgelopen zaterdag om half negen begonnen de muzieklessen van ons instituut in het nieuwe gebouw.

Vroeger was het Conservatorium in het gebouw gevestigd. De meeste docenten hebben zelf les gehad in het gebouw of hebben er zelf lesgegeven. Voor veel docenten voelde het als een beetje thuiskomen. Het is dan ook een prachtig gebouw met een mooi trappenhuis en goed geïsoleerde lesruimten. De leerlingen en ouders keken hun ogen uit bij binnenkomst. Het gebouw beschikt ook over een theatercafé waar ouders en leerlingen kunnen relaxen met een lekker kopje koffie of thee.

Het was wel even zoeken waar de lokalen waren, want het gebouw kent enkele gangetjes die je echt moet weten te vinden.

De hele dag liepen ouders,leerlingen en docenten in en uit. De viool - ,cello - en contrabaslessen verliepen goed. Omdat de piano’ s de dag ervoor pas geleverd waren en dus nog niet gestemd waren, was lesgeven niet echt top.We laten ze snel stemmen, dan is dat weer opgelost. Ook aan het theorielokaal moet wat gebeuren.

Allemaal zaken die we snel gaan oplossen. Aan het eind van de dag keek iedereen terug op een geslaagde eerste lesdag. Wel erg wennen, maar het smaakt naar meer!

Jaarlijks kerstconcert

Administrator, 1 December 2018

Op zaterdag 15 december is het weer zover! Het jaarlijkse kerstconcert in gebouw Pro Rege, Oudedijk 113 in Rotterdam-Kralingen staat weer voor de deur. Dit concert is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie en op het programma staat een gevarieerd kerstrepertoire.

Het concert start om 15.00 uur met een optreden van het Preludio Ensemble o.l.v. Marina Meerson, een klein ensemble waar jonge kinderen hun plezier in muziek maken graag willen laten zien en horen. Daarna is het Intermezzo Ensemble o.l.v. Katja Dirven aan de beurt. Deze gevorderde Hellendalers spelen al prachtig. Het Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov biedt plaats aan de meest talentvolle leerlingen van het Hellendaal. Zij zullen de bezoekers versteld doen laten staan van hun muzikaliteit. Het YTO heeft dit voorjaar de publieksprijs in de wacht gesleept bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonie-orkesten. Verleden jaar wonnen ze ook al de eerste prijs in Neerpelt (België). Op het programma staan werken van Beethoven, Paganini, Corelli en Bach. Natuurlijk spelen we ook de meest bekende kerstliederen. Deze mogen niet ontbreken.

Olaf in Toptalentjes!

Administrator, 1 December 2018

De Rotterdamse televisiezender OPEN Rotterdam heeft een hele leuke rubriek waar ze toptalentjes een dagje volgen. Dat kunnen sporttalentjes, muziektalentjes of acteertalentjes zijn, als ze maar talent hebben.

Het Hellendaal kreeg het verzoek om een van onze leerlingen een dagje te volgen met de camera. Olaf(8) had er wel zin en hij kreeg ook nog een prachtig cadeau. Olaf is al een goede cellist en volgt lessen bij het Hellendaal. Hij groeit thuis op met klassieke muziek, want iedereen in het gezin speelt een instrument. Voor de masterclass mocht Olaf naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij na de repetities backstage werd ontvangen door cellist Pepijn Meeuws. Na wat tips van Pepijn, klonk het stuk dat Olaf had ingestudeerd nog beter. Pepijn en Olaf bedankt!